Portofelul

Află cum îți atacă dependența portofelul

Când aud cuvântul dependență, majoritatea oamenilor se gândesc la dependența de droguri ilegale – care, într-adevăr, a ruinat multe vieți. Totuși, nu voi vorbi despre ea astăzi, sau despre ruleta de la Monte Carlo, deoarece realitatea e că majoritatea oamenilor nu se confruntă cu lucruri așa de evidente. Până la urmă, majoritatea dintre noi nu-și permite un concediu la Monte Carlo, în care să arunce bani la ruletă. Și sunt atât de multe alte locuri interesante de vizitat, nu-i așa?

Câți bani pleacă din portofelul tău?

Este adevărat totuși că mulți dintre noi suntem dependenți de droguri legale – și da, primul pe listă este tutunul. România este încă una din țările în care se fumează mult – iar țigările s-au scumpit enorm în ultimii ani. Un studiu din 2014 arăta că, după introducerea accizei în 2007, prețul unui pachet a crescut de 3 ori – și că unii fumători dădeau 20% din salariul lunar pe ele. Înfiorător, nu-i așa? Nici măcar nu trebuie să mai adăugăm lunga listă de potențiale probleme cauzate sănătății.

Din nou din cauza taxelor, care reprezintă o treime din preț, plătim pe cafeaua zilnică, raportat la puterea de cumpărare, al treilea cel mai scump preț din Europa. Da, știu, și cum altfel să ne trezim? Este o dilemă, dar aici chiar e bine să luăm în seamă și efectele negative asupra sănătății inimii – hipertensiunea face ravagii după o anumită vârstă și cel puțin 45% dintre adulții români suferă de ea. Deci, evident, asta poate însemna bani dați pe tratamente, scăderea productivității la muncă/a salariului, scăderea calității vieții.

Deja am supărat probabil pe toată lumea, așa că doar voi menționa dulciurile și alcoolul – vă las pe voi să faceți un calcul, dacă doriți, câți bani plătiți pe ele lunar. O să trec la alte dependențe – cele pe care, de obicei, nu le considerăm așa.

Contează cine consumă mai mult în casă?

Ne-am infectat cumva cu ideea că nu trebuie să fim văzute, doamnele, cu aceeași rochie de ocazie mai mult de o dată în același cerc de cunoștințe – ceea ce duce, de multe ori, la situația de a cumpăra o rochie destul de scumpă, care va fi purtată nu mai mult de două ori. Poate doar o dată, și va fi chiar foarte scumpă dacă nu avem o talie de manechin care să ne permită să purtăm orice direct de pe raft. Câte nunți, petreceri ale firmei și alte ocazii sunt într-un an? Pot fi și 6-7, și asta înseamnă o sumă serioasă, dacă fiecare rochie costă de la 500 de lei în sus (da, știu, costă mai mult de obicei, și adăugând și pantofii, poșeta…).

Domnii vor spune că la ei este mai simplu. Absolut, același costum poate apărea de mai multe ori, dar în cazul lor există dependența de gadgeturi, de multe ori. Și fiecare an aduce o nouă versiune, să spunem de iPhone, care costă 5000 de lei, iar versiunea veche nu mai poate fi vândută cu mai mult de 2500-3000. Asta dacă n-a suferit vreun accident, desigur.

Marketingul agresiv, pe toate canelele media, ne face copiii să vrea o mulțime de lucruri noi în fiecare lună – ați făcut vreun calcul al banilor dați pe jucării la modă? Jucării care ocupă spațiul degeaba luna următoare, pentru că există altceva nou la magazin? Și care nu dezvoltă mult mintea sau imaginația, pentru că de obicei doar copiază niște personaje și atât?

Să nu mai consumăm?

Și care ar fi soluția, vă întrebați? Acea creativitate care nu este stimulată destul. Copilul poate fi mult mai mândru, și poate beneficia mult mai mult, dacă participați împreună la ateliere în care poate crea chiar el un obiect, sau o jucărie, cu ajutorul Dvs. Da, există în prezent asemenea oportunități, gratuite sau pentru sume modice, și chiar puteți să vă simțiți bine acolo. În plus, odată ce a învățat, nimic nu-l oprește să creeze noi și noi lucruri, cu care să-și uimească prietenii.

Același lucru îl puteți aplica în cazul rochiilor sau outfit-urilor pentru la birou – curentul minimalist face furori și e adevărat că o costumație simplă, clasică, în culori neutre, poate fi purtată în multe feluri cu accesorii supradimensionate sau puternic colorate, producând ceva nou și fresh în fiecare zi. Sincer, am fost încântată într-o zi la bancă văzând ce bine îi stătea consilierei mele costumul simplu, bleumarin, bluza albă, în combinație cu pantofii și brățara lată galben-lămâie. Era chic și sofisticată și, cu siguranță, a doua zi putea să arate altfel.

Domnilor, puteți studia noile gadgeturi apărute și să vedeți exact pe care dintre noile caracteristici le folosiți – am ajuns din păcate la un moment în care 90% dintre noi nu folosim nici jumătate din potențialul telefoanelor inteligente pe care le deținem – și dacă nu le folosim, de ce să dăm o mulțime de bani în plus pe noua versiune? E adevărat, poate vă vine o idee nouă și creați Dvs. o aplicație care să producă bani – și atunci merită investiția. Da, există în prezent posibilitatea de a crea aplicații cu foarte puține cunoștințe de programare – dați o căutare!