banii

Cum să nu arunci banii pe lucruri care nu-ți trebuie

Ți s-a întâmplat să deschizi dulapul și să vezi două bluze, pe care le-ai cumpărat anul trecut – și n-au fost foarte ieftine – dar nu le-ai purtat niciodată? Să te întrebi de ce, pentru că sunt foarte drăguțe – și apoi să-ți dai seama că nu se potrivesc cu absolut nimic din garderoba ta? Sau, și mai interesant, să vezi că ai cinci fuste gri, care seamănă foarte bine una cu cealaltă? Și, evident, preferi să porți două dintre ele, pe celelalte le-ai purtat o dată, când le-ai cumpărat?

Mi-am dat seama că fac această greșeală mergând la cumpărături cu o prietenă, care avea nevoie de un pulover – altă culoare decât multele pulovere maro despre care se plângea că-i ocupă două rafturi din șifonier. Între timp, eu eram complet indecisă între 4 bluze gri. Poate pentru că trebuia să mai schimb ceva din mormanul de lucruri albastre care îmi umplu șifonierul.

Ai nevoie de mai mult spațiu pentru haine?

O altă prietenă ne povestea că-și face un dressing mai mare, pentru că nu mai încap hainele – și nu-mi aminteam când am văzut-o ultima dată în altceva decât blugi negri și tricou. Probabil de vreun revelion.  Concluzia? Foarte mulți (da, știu, mai corect ar fi să spun multe) dintre noi preferăm aceleași lucruri atunci când mergem să cumpărăm haine – și poate ar fi bine să ne gândim serios dacă avem nevoie de încă un articol care seamănă foarte bine cu altele de care ne împiedicăm prin casă.

Ce alte lucruri cumpărăm, când ar trebui să ne abținem? Un răspuns ni-l dau rafturile care așteaptă să fie șterse – pline de tot felul de obiecte decorative drăguțe, dar care nu fac nimic – decât să ne dea de treabă când  facem curat. Și atunci este singurul moment când le vedem. Doar dacă nu sunt fragile și trebuie să adunăm cioburile de pe jos, când a trecut pisica prin zonă.

Sertarul din bucătărie (sau dulapul) e, de asemenea, plin de multe ori de lucruri cu o destinație foarte specifică, dar pe care nu le folosim niciodată – pentru că nu gătim acele lucruri, pentru că sunt complicat de folosit, de spălat, pentru că uităm că le avem… Și da, dragi bărbați, câte unelte cu destinație foarte precisă stau în trusa voastră de scule, pe când voi improvizați ceva cu o șurubelniță și un patent? Da, da, nu știm cum se numesc, dar ocupă loc și costă bani.

Să țin evidența tuturor acestor cheltuieli?

Sincer, dacă vrei să știi câți bani ai fi economisit, fă o scurtă trecere în revistă a tuturor acestor obiecte, și încearcă să-ți amintești cât ai plătit pe ele. Poate îți notezi în telefon și, data viitoare când ești pe la mall, uită-te la cifră, înainte de a merge la casă. Poate chiar faci și o listă a lucrurilor cu pricina, să o poți consulta.

Pentru cei care au copii, urmează partea cea mai dificilă – puteți spune câte jucării, exact, are copilul dumneavoastră? Câte dintre ele chiar îi plac, și se joacă cu ele destul de des? Câte doar vă stresează, pentru că ajungeți să călcați pe ele și nu aveți nicio idee unde să le mai găsiți loc? Să nu mai vorbim de faptul că, de multe ori, sunt cu atât mai scumpe, cu cât promovează ceva nu foarte potrivit pentru copii – o imagine corporală nu prea sănătoasă, dorința de a avea nenumărate obiecte, care nu produc nimic, etc?

Ce ar trebui să producă o jucărie, ați putea întreba? O jucărie nu trebuie să fie doar distractivă, ar trebui să învețe copilul ceva – fie o abilitate manuală, fie lucruri despre lumea înconjurătoare, fie, pur și simplu, să-i stimuleze imaginația – și din păcate asta nu se întâmplă prea des cu multe dintre ele. La fel și în cazul prietenilor noștri necuvântători – e clasică imaginea cu pisica distrându-se în cutia de carton și evitând căsuța scumpă pe care i-am cumpărat-o.

Bani în buzunar sau mai puțin spațiu în casă?

Concluzia – când ești în orice fel de magazin, dă-te un pas înapoi și întreabă-te – chiar am nevoie de acest obiect? Cât de des îl voi folosi, în mod realist? Cât de mult spațiu ocupă? Astfel, poți face o economie semnificativă – și nu e necesar să reamenajezi și casa, ca să te poți mișca prin ea.