bugetul

Cum să-ți planifici bugetul casei

Când aud cuvântul buget, mulți dintre noi fac tot felul de asocieri negative – cu bugetul de stat, cu lucrurile ieftine și proaste, cu o matematică foarte complicată. Totuși, nu este necesar să fie așa – în primul rând, dacă nu ești miliardar, matematica necesară este de bază, și, în al doilea rând, există și destule aplicații care te ajută, deci tu chiar nu trebuie să faci vreun calcul.

Am nevoie de o soluție complexă?

Da, multe aplicații de acest gen nu sunt foarte potrivite pentru România, deoarece implică accesul la contul bancar și/sau carduri de credit, și evident nu sunt localizate pentru țara noastră, dar realitatea e că, oricum, dacă ești la început, poate nici nu e cel mai bine să începi cu ceva foarte complicat. Lucrul pe care, oricum, trebuie să-l faci mai întâi este să-ți dai seama unde ești – și asta poate însemna să începi cu ceva foarte simplu – timp de 2 luni de zile, ai putea să înregistrezi doar veniturile și cheltuielile – ca să știi cu ce lucrezi.

Pentru asta, ți-e de ajuns o aplicație extrem de simplă, care doar adună sumele introduse și-ți spune, la final, dacă ești pe plus sau pe minus.

Cât de mult să intru în detalii?

De acolo, poți trece mai departe, fie cu o altă aplicație, fie cu un program gen Excel sau, și mai simplu, cu un caiet. Da, poate părea bătrânesc, dar nimic nu e mai simplu de atât – două coloane, una cu intrări, una cu ieșiri și un calculator de buzunar, și gata. Evident, după aceea vei observa punctele unde s-ar putea interveni și nevoile reale care trebuie acoperite. Asta se întâmplă în momentul în care împarți cheltuielile pe categorii.

Care ar fi aceste categorii? Prima ar fi cheltuieli obligatorii – nu poți renunța la chiria sau rata casei, la întreținere sau alte utilități, orice ai face. De asemenea, ai nevoie de un buget pentru transport, cheltuieli medicale, studiu și, evident, mâncare. Dar aici lucrurile încep să poată fi modificate – este o diferență între cei 25 de lei pe care îi dai la restaurant pe o porție de paste și prețul la care ajungi dacă le gătești acasă; între 75 de lei sticla de vin la restaurant și 25 la supermarket, etc.

Dacă ești întotdeauna pe roșu la finalul lunii, o intervenție în acest domeniu este obligatorie, pentru că asta înseamnă că mereu trebuie să împrumuți bani – și acei bani vor trebui și returnați, ceea ce mărește mai mult cheltuielile, până când îți dai seama că ești într-un cerc vicios și nu e prea simplu să ieși din el.

Chiar dacă nu ești pe roșu..

Dar eu sunt în regulă, ies pe zero în fiecare lună. Hm, a fi pe zero este, evident, mai bine decât a avea datorii – dar te-ai gândit ce se va întâmpla când apare ceva neprevăzut? Mașina se strică, vecinul te inundă, se arde frigiderul? Un buget personal sănătos este unul în care, lunar, vezi un plus – cât mai mare, preferabil.

Un asemenea plus îți permite să economisești în cel puțin două moduri: fie economisire simplă, în care lași banii să se adune în cont, fără să vrei să-i cheltuiești, sau economisire cu un scop – vrei să faci o achiziție mai scumpă și preferi să o faci cu banii jos, economisind astfel banii pe care i-ai fi dat ca dobândă, dacă o făceai pe credit.

Doar economisești sau investești?

Un alt beneficiu al acestei atitudini este că îți dai seama că poți economisi bani, și acesta este pasul esențial în a te putea gândi să investești – și, astfel, să-ți crești venitul sau/și să-ți scazi dependența de o singură sursă de venit, cum este salariul.

Până la urmă, scopul unui buget este și să faci previziuni asupra a ce se va întâmpla în viitor – și exact asta sunt investițiile. Mai ales pentru cei care nu sunt siguri că ar putea trăi confortabil din pensie, ar fi bine să începeți cât mai devreme. Succes!